Home
Energiecoaching
Nieuws
Lid worden/Nieuwsbrief
ZonneRoos
Huidige opbrengst Zonneroos-1-Herteheym
ZonneRoos-1-Herteheym
Belangstelling deelname nieuwe ZonneRozen
Over
Bestuur
Onze drive
Werkgroepen
Ondersteunen
FAQ
Contact
BETAALBARE, LOKALE EN DUURZAME ENERGIE

Vacature Energiecoach bij RoerOm Energie

Gratis opleiding - geen ervaring vereist

In het kader van de energietransitie heeft elke gemeente de opdracht om zo veel mogelijk inwoners te helpen bij energiebesparing. Recent verleende de gemeente Roermond een opdracht  aan energiecoöperatie RoerOm Energie voor het realiseren van 100  gratis energiecoachings-trajecten voor huishoudens/inwoners in de gemeente Roermond. Een geschoolde energiecoach stelt in overleg met de bewoner een stappenplan op voor de verduurzaming van de woning.  Zo’n verduurzamingsplan bevat een overzicht van maatregelen die bij uitvoering leiden tot energiebesparing en/of comfortverhoging van de betreffende woning. Het gaat hierbij voorlopig om een pilotproject, dat in juli 2023 van start gaat.


RoerOm Energie heeft al 6 opgeleide energiecoaches, maar om deze pilot uit te voeren kunnen we meer energiecoaches gebruiken. Voor het opleiden van nog eens 10 nieuwe energiecoaches stelt de gemeente Roermond financiële middelen beschikbaar. De opleiding wordt in 2023 voor maximaal 10 deelnemers dus gratis aangeboden.

 

Interesse om energiecoach te worden?

Wil jij je inzetten om mensen te helpen besparende maatregelen te nemen en zo een steentje bij te dragen aan de energietransitie? Lijkt het je het leuk om met mensen uit je eigen gemeente in gesprek te gaan? RoerOm Energie biedt jou een uitgelezen kans om als geschoolde vrijwilliger aan de slag te gaan bij jou in de buurt met één van de meest actuele onderwerpen van deze tijd: energiebesparing. Belangrijke doelen daarbij zijn bijdragen aan verlaging van de CO2-uitstoot, verlaging van de energiekosten die inwoners van de gemeente Roermond kwijt zijn  en hen helpen met het zetten van stappen om besparende maatregelen te nemen en op termijn van het aardgas af te kunnen.

Iets voor jou?

Kun jij goed communiceren en vooral goed luisteren naar de wensen van bewoners?
Heb je enige (technische) affiniteit met energiebesparing en verduurzaming van woningen?
Wil jij je verder ontwikkelen?
En ben je bereid tijd en energie hierin te steken?

Kom ons team versterken

Wij vragen jouw motivatie en inzet, maar daar krijg je ook wat voor terug! Wij zorgen dat je goed beslagen ten ijs komt als energiecoach. Als vrijwilliger word je lid van RoerOm Energie (lidmaatschap 15 euro per jaar) en treed je op namens RoerOm Energie. Je krijgt op kosten van de gemeente Roermond een gratis opleiding waarin in ieder geval de volgende zaken aan bod komen:

De theorie en toepassingen voor energie-, geld -en CO2-besparing in een woning op het gebied van de bouw- en toegepaste installaties;
Het stellen van de juiste vragen bij het verduurzamen van een huis;
Wat  levert  een energiebesparende maatregel op, welke invloed hebben de maatregelen op elkaar en wat is de beste volgorde?
De wens van bewoners en de praktische toepasbaarheid van de uit te voeren maatregelen.  

Gratis opleiding

De basisopleiding tot energiecoach wordt verzorgd door HOOM en bestaat uit 8 online modules en 3 groepsbijeenkomsten. De tijdsinvestering hiervoor bedraagt gedurende 7-8 weken gemiddeld ruim een dagdeel per week, afhankelijk van voorkennis en tempo  is dit ca. 30-45 uur in totaal.  Meer info vind je via: https://hoom.nl/leertraject-energiecoach/. Na de opleiding loop je eerst één of meerdere keren mee met een ervaren energiecoach, waarbij je hiervan een verslag schrijft. Het eindgesprek leidt tot het behalen van een certificaat. 

Aan de slag

Daarna ga je zelfstandig op pad binnen de gemeente Roermond om gesprekken met bewoners te voeren die zich daarvoor hebben aangemeld. Dat zal de eerste paar keren wellicht best spannend zijn, maar wees gerust: de ervaren energiecoaches van RoerOm Energie staan je bij met raad en daad. Daarnaast organiseert RoerOm Energie regelmatig bijeenkomsten voor overleg en het uitwisselen van ervaringen. Ook evalueren we samen de pilot. Wij zorgen ervoor dat je kennis actueel blijft. De ontwikkelingen binnen de energietransitie gaan snel. We verwachten dat iedere opgeleide coach tenminste 1 tot 2 coachingsgesprekken per maand uitvoert. Ga daarbij uit van een tijdsinvestering van minimaal 6 uur per coachingstraject. 

 

Onkostenvergoeding

Sommige energiecoaches willen geen vergoeding en sommigen willen wel enige (onkosten)vergoeding per coachingstraject ontvangen. Dit is allebei mogelijk. Voordat je aan de slag gaat met de opleiding geven we hierover inzicht. Je krijgt de opleiding gratis aangeboden op kosten van de gemeente Roermond. We kunnen natuurlijk niemand verplichten, maar als je de opleiding met goed gevolg afsluit, dan gaan we wel uit van een minimale inzet als energiecoach van tenminste 1-2 jaar en hopelijk langer. We proberen immers een voldoende ruim team van energiecoaches op te zetten dat elkaar kan ondersteunen bij het uitvoeren van de belangrijke taak de inwoners te helpen bij het verduurzamen van hun woningen. 

 

Meld je aan

Wil je de opleiding graag volgen? Mail dan uiterlijk 1 augustus 2023 je contactgegevens en een korte motivatie naar: energiecoaches@roeromenergie.nl. Natuurlijk kun je ook mailen als je vragen hebt over de opleiding. Begin september 2023 wordt er voor alle geïnteresseerden nog een informatiebijeenkomst gepland over de opleiding. Natuurlijk word je daar dan voor uitgenodigd. 

 


Meer info bij:  Janne Opmeer via energiecoaches@roeromenergie.nl

Deze pagina delen: