Home
Nieuws
Zonneroos
Lid worden
Over
Bestuur
Onze drive
Ondersteunen
FAQ
Contact
BETAALBARE, LOKALE EN DUURZAME ENERGIE
Donderdag, 18 maart 2021

Artikel in De Limburger: Coöperatie start in Roermond met energieproject voor inwoners

Door Gertie Driessen
Bron: https://www.limburger.nl/cnt/dmf20210317_93679005

Coöperatie RoerOm Energie in Roermond was een dik jaar geleden op sterven na dood. Nu is ze terug van weggeweest met een nieuw bestuur en een eerste project waaraan iedereen kan meedoen.

De gemeente Roermond heeft in Herten een groot dakoppervlak van twee panden beschikbaar gesteld, waarop RoerOm Energie zonnepanelen wil leggen. Het gaat om sporthal Herteheym en kinderdagverblijf Ot en Sien. Dankzij de gebouwen kan de coöperatie zich aanmelden voor het zogeheten postcoderoosproject, een landelijke regeling waarbij het Rijk vijftien jaar lang subsidie verstrekt. Iedereen in een bepaald postcodegebied rond een alternatieve energievoorziening kan meedoen, zolang het initiatief vanuit burgers zelf komt.

Rendement
Voor het initiatief van RoerOm Energie geldt dat alle postcodes in Roermond deel kunnen nemen, behalve een stuk van de Donderberg (postcode 6044). „Dat stadsdeel nemen we in een volgende project wel mee, verzekert voorzitter Floris Mokveld van RoerOm Energie. „De gemeente wil eerst kijken hoe dit loopt.” Het postcoderoosproject is vooral bedoeld voor burgers die op hun eigen dak geen zonnepanelen kunnen of willen leggen of gehuurd wonen en toch hun steentje willen bijdragen aan de energietransitie. Iedereen kan één of meerdere zonnepanelen kopen en krijgt jaarlijks een deel van de opbrengst als rendement.

Windmolens
‘Zonneroos RoerOm Energie’, zoals het initiatief is gedoopt, is het eerste concrete energieproject in Roermond van een coöperatie. „Elders zijn er al volop initiatieven met zonneparken en windmolens, maar Roermond loopt op dat gebied achter”, zegt Mokveld. „Wij kregen lange tijd geen medewerking van de gemeente, omdat er eerst duurzaamheidsbeleid moest komen. RoerOm Energie is al in 2015 opgericht, maar omdat er maar niks van de grond kwam hadden we het bijltje er bijna bij neergegooid. Gelukkig ligt dat beleid er nu wel. Met een nieuw bestuur hopen we nu meer vaart te kunnen gaan maken.”

Meer informatie en aanmelding via www.RoerOmEnergie.nl

 

Deze pagina delen: